Hogeschool Utrecht te Utrecht

Veel rekenwerk in klimaattechniek!

Het klimaat in de nieuwbouw van Hogeschool Utrecht is straks volledig luchtgeregeld. Er is geen cv-installatie en geen vloerverwarming. Dit is mogelijk door de goede isolatie van het gebouw. Het vraagt echter wel het nodige van het luchtkanalensysteem.

De Nijburg groep, waarvan Nijburg Klimaattechniek deel uitmaakt, levert het volledige luchtkanalensysteem waarbij alle appendages zoals roosters, volumeregelaars en naverwarmers door Nijburg Klimaattechniek worden geleverd. Alle componenten worden in eigen beheer gefabriceerd, geleverd en gemonteerd. ‘Dit heeft als voordeel dat we alle componenten voor de kanalen tijdig op het werk kunnen hebben en we geen vertraging oplopen’, zegt Jaap Feeke, werkvoorbereider en engineer.

Diameters

De isolatie van het gebouw is zodanig dat warmte goed wordt vastgehouden in het gebouw (naast de duurzame warmteterugwinning die wordt geïnstalleerd). Dit maakt het mogelijk alleen met lucht te verwarmen. De kanalen zijn in grote diameters uitgevoerd. Feeke: ‘De kanalen mogen weinig geluid produceren en dus mag de lucht er niet te snel doorheen gaan. Om toch de juiste capaciteit te geven, zijn de diameters daarom groter.’ Een belangrijk aandachtspunt bij luchtverwarming is tochtval. Om die te voorkomen, worden wervelroosters aangebracht die dieper doordringen dan reguliere plafondroosters.

Revit

Ook boven de plafonds is het niet eenvoudig; hier is slechts 40 centimeter beschikbaar voor alle W-, E-, lucht-, sprinkler- en afvoeronderdelen. Dat vraagt veel rekenwerk én afstemming van de leveranciers. ‘Alle partijen werken hun ontwerp in Revit uit. Wekelijks verzamelen we alle modellen, gevolgd door een wekelijkse clashtest om de knelpunten te vinden en op te lossen, zodat we die problemen niet op de bouw krijgen’, besluit Feeke.

Sector: Onderwijs
Type: Nieuwbouw
Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Spark V.O.F.

Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Nijburg Industry Group.
Neem vrijblijvend contact met ons op!

contact@nijburg.nl +31 598 361 236

Altijd op de hoogte?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden